RODO w eventach – z czym to się je?

wpis w: Wszystkie eventy | 0

RODO to nowe unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych, które zmienia cały system ochrony danych osobowych. Oczywiście nie jest tak, że do tej pory w Polsce nie mieliśmy przepisów o ochronie danych osobowych. Z ich przestrzeganiem bywało jednak różnie. RODO i okoliczności, które mu towarzyszą dają nadzieję na to, że nowe przepisy będą przestrzegane w większym stopniu niż dotychczasowa ustawa o ochronie danych osobowych. RODO w eventach będzie stosowało się od 25 maja 2018 r. Jest więc dzień, od którego administratorzy danych muszą przestrzegać nowych przepisów. Zobaczmy jak to wygląda w branży eventowej.

Dziś o RODO w eventach porozmawiam z Karolem Wątrobińskim, radcą prawnym oraz partnerem w Kancelarii Janowski Markiewicz. Karol specjalizuje się w ochronie danych osobowych, prawie własności intelektualnej i prawie IT. To także współautor prawniczego bloga „Wokół prawa własności intelektualnej”.

Karol doradza m. in. firmom działającym w obszarze nowych technologii i e-commerce. Wspiera w kwestiach prawnych startupy na wszystkich etapach działalności, od rozpoczęcia pierwszych prac nad projektem, aż do wprowadzenia produktu lub usługi na rynek.
Dba o prawidłowe wdrożenie przepisów RODO w przedsiębiorstwach i pomaga klientom dostosować się do nowych wymogów. Przeprowadza audyty dotyczące przetwarzania danych osobowych i przygotowuje dokumenty zapewniające zgodność działalności firmy z przepisami RODO.
Prelegent i wykładowca na seminariach, konferencjach oraz szkoleniach. Autor artykułów w prasie branżowej. Mentor w wydarzeniach Startup Weekend i programie Huge Thing.

Continued

Poznaj mnie: Paulina Pięta

Blog eventualnie istnieje od marca 2015 r. Ja organizuję eventy od 2009 r. Jestem pasjonatką życia, która uwielbia podróże i przygody, dlatego świetnie odnajduję się na rynku eventowym. Stworzyłam spotkania networkingus.pl i eventsfestival.pl - przyjdź i zobacz sam! Zapraszam do mojego eventowego świata! Rozgość się!